...

Pakhuis de Zwijger : een cultureel èn sociaal centrum

Pakhuis de Zwijger is sinds 11 jaar een centrum waar je elke avond wel terecht kan voor een boeiende lezing annex discussie over de stad met zijn maatschappelijke vraagstukken en uitdagingen. In verband met de komende Fairtradeweek spreek onze blogger Hans Beerends met chef kok Sander Uitdehaag en met Iona Mulder, belast met de dagelijkse coördinatie van de catering van de vele verschillende events in Pakhuis de Zwijger.

Iona Mulder: "Wij verkopen niet alleen fairtradeprodukten als popcorn, chocolade en honing, ons hele bedrijf is er op gericht zo ecologisch en sociaal bewust te functioneren. Zo werken we samen met stichting De Regenboog die zich inzet voor kwetsbare mensen en met stichting Koeckebakker die mensen begeleidt die ver van de arbeidsmarkt af staan. Op onze menukaart geven we duidelijk aan dat ons vlees afkomstig is van bedrijven die op een ‘dierwaardige ’ wijze met hun vee omgaan en ook de paddenstoelen, groenten en andere etenswaren moeten aan bepaalde criteria voldoen. Voor overgebleven brood hebben we een afspraak met De Tweede Jeugd die het bij ons ophaalt en er tosti’s en croutons van maken. Wij serveren dan weer hun Bread&Butter, aangemaakt met Boerenjongens, walnoten en sinaasappel."

Sander Uitdehaag: "Als ik mensen iets voorschotel dan moet het goed zijn. Daarin ben ik idealistisch én, goed, sociaal verantwoord en ecologisch eten hoeft niet duurder te zijn. De veronderstelde hogere prijs wordt vaak gebruikt als excuus om iets niet te doen maar dat is echt onzin. Als je efficiënt met waren omgaat, niet gemakzuchtig gauw iets weggooit ben je niet duurder uit. Ik leerde dat al heel vroeg. Bij ons thuis aten we zeer milieubewust maar toen ik als opgroeiende jongen in Rotterdam ging wonen kwam ik in aanraking met mensen die het niet zo breed hadden. Over ecologie werd niet nagedacht maar wat die mensen wel deden is efficiënt omgaan met eten. Weggooien was er niet bij. Alles wat op de borden of in de pan bleef liggen werd bewaard, op creatieve wijze vermengd met verse groenten en dagen later opgediend. Restjesdag noemden ze dat en die restjes smaakten heerlijk. Koken en creatief omgaan met voedsel heb ik altijd prachtig gevonden."

Iona vult aan: "Net als Sander vind ik het mooi en zinvol dat wij in kleine kring iets neer kunnen zetten wat menswaardig en duurzaam is. Er zijn wereldwijd problemen met klimaat, armoede en dierenwelzijn en op je eentje alles oplossen kunnen wij niet. Maar op deze plek leveren we wel een bijdrage, zetten we iets in gang. Daarom doen we ook van harte mee met de Fairtradeweek."