...

Fairtrade in theaterstraat De Nes – TOBACCO Theater

07 december 2016 11:12

Vanaf het balkon kijk ik neer op een van negen zalen van het Tobaccotheater in De Nes en tegenover mij zit directeur en eigenaar Erik van Wilsum. Het eerste half uur ontstaat er tussen ons een bruisende energieke dialoog en discussie over duurzaamheid, groenproducten als trend, de commercie die vanuit winstoogmerk fairtrade en milieu verkoopt. En dat dit strategisch gedacht op zich zelf niet zo erg is. Consumentenkracht die een politiek draagvlak creëert en doorwerkt naar de milieuconferentie in Parijs. Het spanningsveld tussen halogeenlampen die mooi warm theaterlicht verspreiden en de zuinige LED lampen die dat helaas nog steeds niet doen. Al Gore die nog steeds met een enorme gedrevenheid de wereld waarschuwt en de soms wat onverschillige houding van het Amsterdamse gemeentelijk apparaat als het bijvoorbeeld gaat over het stop zetten van de vuilophaal met een elektrische boot. We vuren elkaar aan in pragmatische, realistische en gedreven oplossingen en dat alles gaat gepaard met een stevige portie Amsterdamse humor.

Duurzame inrichting

Erik: “ik kom uit de evenementenwereld. Als schooljongen wilde ik al graag leuke dingen organiseren. Eenmaal volwassen begon ik een evenementenbureau en organiseerde ik rondleidingen voor bedrijven door Amsterdam, ontwikkelde educatieve kinderprojecten, tv-uitzendingen hierover en theatervoorstellingen. Daar verdiende ik mijn eerste guldens mee. Met dat geld en een grote lening kon ik zeven jaar terug dit prachtige theater Cosmic kopen. Een enorme onderneming en een pracht van een uitdaging. Cosmic (en de gemeente die het subsidieerde) stopte er destijds mee omdat zij de kosten om het geheel brandveilig te maken ook niet wilde opbrengen. Cosmic werd herdoopt in TOBACCO Theater (de Nes was van oudsher een straat waar de tabakshandel floreerde) en voordat het open ging zijn we twee jaar keihard bezig geweest met het verbouwen van het slecht onderhouden monumentale pand. Maar goed, nou hebben we ook wat. Vanaf de start hebben we alles zo veel als mogelijk duurzaam in gericht in licht en geluiden schenken wij Fairtrade koffie van Redbeans en thee (Te Origin) en wat je verder maar als fairtrade en duurzaam kan drinken. Vruchtensap met EKO keurmerk betrekken we van de firma Schulp die al sinds 1861 sap perst afkomstig van de beste en duurzaamste telers. En dan hebben we nog Earth Water. Als onze klanten dat bestellen dragen ze bij aan de financiering van duurzame watersystemen in ontwikkelingslanden. Onze speciale biertjes betrekken we van de hier om de hoek liggende brouwerij De Prael, een bedrijf dat bewust werkt met mensen die zoals men dat noemt een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

Betrokken ondernemer

Ik ben nooit een echte politieke activist geweest; voelde me wel betrokken bij sociale problemen, adopteerde bijvoorbeeld al vroeg een Foster Parents kind maar ik zie me zelf meer als een ondernemer die winstgevende commerciële bedrijfsvoering koppelt aan ideële initiatieven. Mijn bedrijf Uitjesbureau organiseert nog steeds ca. 2000 bijeenkomsten voor groepen en bedrijven in geheel Nederland en ook hier in het TOBACCO Theater. Vorige week nog kwam hier het top- en middenkader van de Rabobank bijeen om te praten over de verkiezing van Donald Trump en wat dat voor een gevolgen voor de bank heeft. Kijk, bedrijven die aan teambuilding doen willen even weg van die koude zakelijke werkomgeving en hier vinden ze een warme culturele ambiance. Ze willen daar ook goed voor betalen en met de opbrengsten kunnen wij verliezen van toneelvoorstellingen opbrengen. Bezoekers van die bedrijfsuitjes mogen ook kiezen naar welk goed doel 25 euro naar toegaat. Een van die goede doelen is bijvoorbeeld onze eigen stichting “Stel je Voor”. De stichting stelt geld beschikbaar voor beginnende kunstenaars die een podium zoeken. In de zalen die ik je straks zal laten zien hangt nu werk van een talentvolle beginnende fotograaf Richard Terborg. Afgelopen week hadden we talentvol modeontwerpster Nathaly Pater (ZZUNS). We ondersteunen deze talenten om ze een groter podium te geven en stellen daarbij ons theater en personeel ter beschikking. Dat doen we overigens met alle culturele voorstellingen.

Duurzaamheid, eerlijke handel en andere ideële doelen moet gewoon onderdeel worden, beter nog ingevlochten zijn in bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheidsinstellingen.

Waar ik de tijd vandaan haal ? Nou ik ben heus geen workaholic van 80 uur per week. We werken hier met 16 gedreven mensen en ik geef graag werk uit handen. Minstens zoveel tijd breng ik door met mijn gezin. Duurzaamheid, eerlijke handel en andere ideële doelen moet gewoon onderdeel worden, beter nog ingevlochten zijn in bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheidsinstellingen. Daarom ben ik wel ene beetje teleurgesteld in de Gemeente Amsterdam. Het plan wat wij, ondernemers van de Nes in overleg met de gemeente, in 2014/15 bedachten om ons vuilnis met elektrische boten af te voeren in plaats van met die stinkende lawaai makende vrachtwagens, heeft een jaar met succes gewerkt. Helaas werd een half jaar geleden gestopt met dit prachtige initiatief. De ondernemingsvereniging van de Nes is nu gelukkig weer in goed overleg met de gemeente om het weer op te pakken en nieuw leven in te blazen.

Over actie gesproken – ik sta zeer sympathiek ten opzichte van jullie fairtrade doelen maar - het kan aan mij liggen – ik zie er te weinig van maar wie weet komt dat nog. Oh ja, klanten kunnen hier ook nog lege cartridges inleveren, de opbrengst gaat naar de stichting AAP die zich inzet voor de opvang van dieren in nood."

Het is tijd voor Eriks volgende afspraak en geïnspireerd en overweldigd door zijn enthousiasme ga ik naar huis om dit stukje te schrijven

Een artikel van Hans Beerends